Fostul procuror Emilian Eva a povestit că a căzut în depresie după plecarea din DNA, drept urmare a făcut terapie prin vânzarea de tablouri obținute ilicit

Fostul procuror Emilian Eva a povestit că a căzut în depresie după plecarea din DNA, drept urmare a făcut terapie prin vânzarea de tablouri obținute ilicit
Publicat: 01/10/2015, 17:39
Actualizat: 02/10/2015, 10:56

Procurorul Emilian Eva a fost trimis în judecată, marți, de DNA pentru luare de mită și spălare de bani, în dosarul în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcția de magistrat, și că nu a trecut bunurile în declarația de avere.

Anchetatorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au deferit justiției pe fostul procuror anticorupție, că acesta vedea în vânzarea de tablouri o terapie pentru depresia ce-l cuprinsese după părăsirea serviciului teritorial al DNA Iași.

„Inculpatul Emilian Eva a dat o explicație terapeutică interesului brusc declanșat pentru artă, în vara anului 2014: «După ce am plecat de la DNA-S.T.Iași am intrat într-o stare de depresie și am găsit ca remediu studierea diverselor cataloage care conțineau picturile unor pictori cunoscuți. Precizez că am studiat în perioada iulie-august 2014 destul de mult, devenind în timp interesat de achiziționarea de picturi»”, se arată în documentul anchetatorilor.

Aceștia notează că „intenția inculpatului de a achiziționa, în scop speculativ, opere de artă după revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, începând cu data de 8 aprilie 2014 (perioadă care se suprapune, nu în mod întâmplător, cu intervalul de timp în care a făcut demersuri pentru preluarea dosarului numărul 1676/P/2011 pe care ulterior l-a soluționat, prin netrimiterea în judecată a lui Dan Nicolae Tesloianu), a fost confirmată de mai mulți martori audiați în cauză, iar pasiunea pentru artă declanșată odată cu revenirea în cadrul P.T.Iași, a fost asumată inclusiv de către inculpat”.

Astfel, notează anchetatorii în rechizitoriu, unul dintre martorii acuzaării a arătat: „În ultima perioadă de câte ori mă întâlneam cu acesta am sesizat o pasiune, un interes pentru pictură în general. Fac precizarea că întruna din discuțiile purtate cu Eva Emilian despre pictură, a avansat o propunere generică în sensul de a-l sprijini în vederea deschiderii unei case de licitație în Iași, întrucât în Iași nu există.”

Martorul Constantin Hrițac le-a spus anchetatorilor că a discutat cu Emilian Eva și medicul Dan Nicolae Tesloianu, denunțător în cauză, care i-au comunicat că au identificat o oportunitate de afaceri, în sensul că „văduva unui colecționar probabil din Craiova este dispusă să vândă o colecție valoroasă cu o sumă al cărei cuantum nu mi-l mai amintesc, comunicându-mi totodată că s-ar fi putut câștiga până la dublu odată cu vânzarea acestei colecții”.

Emilian Eva și-a implicat și fiica în afacerile sale cu tablouri pentru valorificarea unei picturi de 2.000 de euro, pe care dorea să o vândă cu 15.000 de euro în Anglia, dar tranzacția a eșuat, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, Emilian Eva dorea valorificarea uneia din cele 13 picturi primite drept mită de la denunțătorul Dan Nicoale Tesloianu, medic cardiolog, în afara granițelor țării.

În acest context, arată anchetatorii, Eva a pus-o pe fiica sa să meargă la Direcția Județeană pentru Cultură Iași pentru a disimula proveniența reală a picturii.

„Urmărind valorificarea în afara granițelor țării, a uneia dintre cele 13 picturi primite cu titlu de mită de la martorul Dan Nicolae Tesloianu (evaluată de martor la suma de 2.000 de euro și pe care inculpatul Emilian Eva spera să obțină în Anglia suma de 15.000 de euro) și, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, inculpatul Eva a determinat-o pe fiica acestuia, inculpata Bianca Mădălina Eva să se prezinte la Direcția Județeană pentru Cultură Iași, în data de 12 ianuarie, împrejurări în care inculpata a menționat că este proprietara picturii susmenționate”, se arată în documentul citat.

În baza acestei declarații, notează anchetatorii, și a actelor de identitate, Direcția Județeană pentru Cultură Iași a emis un certificat de export definitiv, care i-a permis fiicei procurorului Eva să se deplaseze, în luna februarie, la Londra, unde a încercat, fără succes, să valorifice pictura.

Procurorii DNA mai arată, în rechizitoriu, că fostul procuror anticorupție Emilian Eva a dat o serie de explicații „absurde” în încercarea de a nega legătura cu denunțătorul său, medicul Tesloianu, și a spus că acesta i-ar fi falsificat electrocardiograma și folosit CNP-ul ilegal pentru decontare frauduloasă.

Procurorii DNA arată că la audiere Eva a încercat să se distanțeze de legătura sa cu medicul, dar că explicațiile acestuia au fost absurde, iar probele acuzării demonstrează contrariul.

„Mai mult, cu ocazia cererilor privind administrarea de noi probe, inculpatul a încercat să sugereze că documentele medicale puse la dispoziție de Cardiomed sunt falsificate și că martorul denunțător (medicul cardiolog Tesloianu – n.r.) a urmărit, prin obținerea frauduloasă a CNP-ului inculpatului, decontarea ilicită a unor rețete emise pe numele inculpatului, la Casa de Asigurări de Sănătate Iași”, notează procurorii în documentul citat.

Aceștia spun că „dincolo de discuțiile teoretice și explicațiile pe care le poate furniza un medic de specialitate, privind imposibilitatea falsificării unei electrocardiograme care constituie o «amprentă» a fiecărei persoane, și trecând peste absurdul unei situații în care un medic ar încerca să fraudeze sistemul public de sănătate prin utilizarea frauduloasă a CNP-ului unui procuror notoriu în plan local, trebuie subliniat că, cu ocazia exercitării actului medical de către martorul Tesloianu în data de 13.12.2013, inculpatului nu i-a fost prescrisă nici o rețetă medicală”.

În subsidiar, notează anchetatorii, Eva a încercat să nege existența acestor consultări medicale, menționând că în 29 noiembrie 2013 se afla în afara teritoriului României, în interes de serviciu.

„Din verificările efectuate la Serviciul de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a rezultat că, prin Ordinul 129 din 25 noiembrie 2013 al procurorului șef direcție, s-a aprobat deplasarea inculpatului Emilian Eva, pe teritoriul Republicii Moldova, plecarea din țară pentru data de 26 noiembrie 2013, ora 06.00 și revenirea în țară la data de 27 noiembrie 2013, ora 20.00”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, se mai arată în document, „prin Ordinul 138 din 11 decembrie 2013 al procurorului șef direcție s-a aprobat deplasarea inculpatului Eva Emilian, pe teritoriul Republicii Moldova, pentru data de 12 decembrie 2013, ora 07.00 cu revenirea în țară în 12 decembrie 2013, ora 20.00”.

Magistrații anticorupție au pus sechestru asigurător asupra unui imobil și a 126 de tablouri ce aparțin lui Emilian Eva.

Dosarul va fi judecat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, marți, suspendarea din funcție a lui Emilian Eva, ca urmare a trimiterii în judecată.

Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului Iași, a fost arestat preventiv în 10 iulie, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la propunerea Direcției Naționale Anticorupție.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iași, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

În octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancționat de CSM cu diminuarea indemnizației cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupție al unor interlopi ieșeni. Prin aceeași decizie a fost sancționat disciplinar și procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...